Ootamatud võimalused tänasel tööjõuturul

Mitmeid aastaid on ettevõtetel olnud raskusi sobilike töötajate leidmisega ning personaliosakondade ressurss on läinud suuresti leidlikele lahendustele, kuidas ettevõtet potentsiaalsetele kandidaatidele sõna otseses mõttes „maha müüa“. Tänases „koroona viiruse“ valguses on aga tööjõuturu olukord totaalselt muutunud, mis annab paljudele ettevõtetele ainulaadse võimaluse värskendada oma talentide või uute kandidaatide andmebaase ning tuua ettevõttesse nö „värsket verd“.

Tööjõuturg on hetkel suures joones jaotumas kaheks: on sektorid, kus on vajadus saata inimesed sundpuhkustele või koondada (toitlustus, turism, majutus jne) ja teises äärmuses on ettevõtlusvaldkonnad, kus toimub massiline värbamine (kaubandus, komplekteerimine, kullerteenused). Positiivseteks näideteks on hetkel meie jaekaubandusettevõtted, kes aktiivselt teistest valdkondadest pärit töötajatele kriisiolukorras alternatiivset tööd pakuvad. Seoses kujunenud olukorraga on paljud Eesti inimesed avatud uutele tööpakkumistele, mida saavad ettevõtjad tuleviku tarbeks ära kasutada, luues just praegu oma värbamistarkvarades kandidaatidest varuandmebaase.

Paljud ettevõtted sõltuvad hooajalisest tööjõust (põllumajandus, joogi-ja toiduainetööstus jpm) kus lisatööjõu vajadus on ette prognoositav ning tänane aktiivne varutöötajate andmebaaside koostamine säästaks ettevõtetele vajalikku raha ja ressurssi.

Kui varem on ettevõtjad vaadanud kandidaatide andmebaasi loomisele läbi sõrmede või on see teatud valdkondades lausa võimatuna tundunud, siis praegune aeg on ideaalne võimalus ettevõtetele oma reservkandidaatide andmebaaside loomiseks tuleviku tarbeks. Uutest värbamisvõimalustest kriisiolukorras teavitas hiljuti ka tööjõuportaal MeetFrank, kes pakub ettevõtetele võimalust kaardistada lisaressurssi justnimelt kaugtöö tegijatest. Ehk siis töötajate andmebaaside täiendamiseks on täna mitmeid uusi võimalusi.

Koroona viirus on ajutine ning elu normaliseerudes tekib paljudel ettevõtetel taas uute töötajate leidmise temaatika päevakorda. Kuna uute töökohtade otsijaid on hetkel palju ja inimesed on avatud uutele võimalustele, siis seda aega ja infot ei tohiks raisku lasta.

Mis eeliseid annab ettevõttele varukandidaatide andmebaas?

  • ei kulu aega ega raha töökuulutuste avaldamisele
  • kiirelt leitavad kandidaadid oma enda ettevõtte värbamistarkvaras
  • iga kandidaadi kohta on juba olemasolev personaalne tagasiside/info, mis võimaldab kiirelt otsustada tema sobivust uuele ametikohale
  • kiire kontakteerumise võimalus, kuna eelnevalt on kandidaatidega juba suheldud
  • efektiivne „sari-kandideerijate“ välja selekteerimine
  • värbamistarkvaras rakenduvad andmebaasid on kättesaadavad erinevatele allüksustele, mis kiirendab kogu ettevõtte infovahetust ja uute töötajate leidmist

Kandidaatide andmebaas või talentide reserv on aktiivselt kasutuses mitmetes Eesti ettevõtetes. Mis eeliseid see tänases turuolukorras kaasa on toonud või kuidas selle kasutamine praktiliselt välja näeb, selle kohta jagavad kommentaare kaks Eesti ettevõtet:

Estover piimatööstuse personali- ja töökaitsespetsialist, Kristiina Veri: „Varukandidaatide andmebaas on meie sektoris väga oluline tööriist. Tänu eelnevalt kogutud reservkandidaatide andmebaasile, suudame efektiivselt täita hooajalisi positsioone ning reageerida paindlikult turu nõudlustele.“

Grant Thorton Balticu personalijuht, Marge Litvinova: „Grant Thortonis oleme varukandidaatide andmebaasi pidanud juba mitmeid aastaid ning see on meie värbamisprotsesse märgatavalt muutnud. Tihti on konkursside lõppvoorus 2-3 tugevat kandidaati, aga tööle saame võtta ainult ühe. Siis jätame alati ka varukandidaatidele ukse lahti, et kui täiendav vajadus tekib, saame koheselt kontakteeruda. Tänane tööjõuturu olukord on aga ettevõtetele unikaalne, sest aktiivseid kandideerijaid on palju, mis annab paindlikumad võimalused tööjõu palkamiseks ning andmebaaside täiendamiseks “.

„Koroona viirus on kindlasti mõjutamas paljusid Eesti ettevõtteid ning loodame südamest, et antud kriisiolukord laheneb peagi. Kuid igal mündil on alati kaks külge ja tänases tööjõuturu situatsioonis saavad tulevikus eelise need, kes on nö pro-aktiivsed, kasutavad heas mõttes käesolevat unikaalset olukorda ja varuvad ettevõtetesse „värsket verd“, et majanduse stabiliseerudes esimesena startida“, julgustab Marit Alaväli, Recrur looja ja tegevjuht, ettevõtteid koroona viirusest positiivseid noote leidma.

Tarkvara ja teenuste info

Mul on hea meel tutvustada Sulle Recrur’i poolt pakutavaid võimalusi teie organisatsiooni värbamise lihtsustamiseks ja järgmisele tasemele viimiseks.

Palun võta minuga ühendust, arutame ja leiame just teile parima lahenduse.

Soovid proovida?

Loo tasuta konto ja proovi ise. Ei võta rohkem kui mõni minut.

Kasutajatugi

image/svg+xmlGDPR

Kogu info Recruris on talletatud vastavalt GDPR andmekaitse seadustele ning sind teavitatakse aegsasti andmete aegumisest.