Mida oodata algavalt puhkuse-perioodilt?

Värbajana on Sul arvatavasti juba teatud kogemused pühade ajal värbamise osas…

Jõulupeod, aastakokkuvõtted, kingituste ostmine ja muu siblimine võib detsembris võtta märkimisväärse aja värbaja kalendrist. Lisaks on paljudel värbajatel ka endale puhkus planeeritud ning sellega seoses tulevad pereüritused, milles osaleda või mida on vaja organiseerida. Samuti on levinud arusaam, et pühade ajal ei mõelda väga palju töö vahetamisele ning veedetakse kõvasti vähem aega tööd otsides. Kõik see on tegelikult täiesti ebaoluline, sest…

Jaanuar on terve aasta vältel kõige populaarsem aeg töökoha vahetamiseks.

Esialgu võib tunduda, et tegemist on sarnase nähtusega nagu iga-aastane jõusaali külastajate arvu hüppeline kasv. Õnneks on erinevad uuringud ja statistikad, millele saame toetuda ning ei pea puhtalt spekulatsiooniga piirduma. Mainime ära, et järgnevad andmed on võetud Glassdoor.com keskkonnast ja suures osas on tegemist tehnoloogiavaldkonna ja kontoritöötajate seas esinevate nähtustega.

Glassdoor uuringu andmetel leiab 18% omal soovil töölt lahkumistest aset just jaanuaris. Seega tegemist ei ole hooajaliste töötajate “vabastamisega”.

Peamised põhjused, miks otsustatakse töölt lahkuda:

  • Madal palk (35%)
  • Otsitakse uusi väljakutseid (23%)
  • Töö on liiga igav (22%)
  • Negatiivsed suhted kolleegidega (9%)
  • Töö asukoht ei meeldi (20%)
  • Halb suhe juhiga (18%)

Negatiivsed suhted kolleegidega olid peamiseks lahkumise põhjuseks just nooremate töötajate seas (vanus 16-24 aastat), kelle jaoks oli see kuni 18% ulatuses määrav. Meeste jaoks oli ettevõtte kultuur suurema määrajaga (16%) lahkumise põhjustajaks võrreldes naistega (11%). Samas naised tõid lahkumise põhjuseks tihedamini suhted nende otsese juhiga (19%), kui mehed, kes tõid oma otsese juhi lahkumise põhjuseks (17%).

Nooremate töötajate (16-24) seas oli kõige populaarsem põhjus töölt lahkumiseks madal palk, samal ajal kui vanemate töötajate seas (55+) oli pigem määravaks põhjuseks töö asukoht ja töölemineku aeg (22%).

Tuues need põhjused jaanuari konteksti, võime vaadata, mis on sellele just eelnenud.
Ettevõtte jõulupeod, puhkused või puhkuste-ajal-töötamised ning sotsiaalne surve teha palju üleliigseid oste kingituste näol. Lisaks võib olla tegemist sotsiaalse survega sõprade või pere poolt töökoha muutmise osas.

Kuidas valmistuda uue aasta alguseks?

Olenevalt valdkonnast näeb värbaja elu detsembris väga erinev välja. Hooajaliste töötajate värbajatel on kindlasti käed-jalad tööd täis ja detsember võib olla isegi üks pingelisemaid värbamise perioode. Lisaks on lugusid ettevõtetest, kus pühade aeg on ärikriitilise tähtsusega ning olenemata positsioonist panustatakse näiteks tootmises liini taga olles või pakke pakkides, et tarned õigeaegselt täidetud saaksid.

Kindlasti peab olema valmis ka selleks, et aasta alguses võib tekkida tõsine vajadus juhtivate positsioonide või spetsialistide rollide täitmiseks. Seega on hea üle vaadata oma karjäärilehed ja värbamisprotsess ning tuletada ennast meelde talendibaasis olevatele kontaktidele pühadeteemalise kaardi või lihtsa tervitussõnumiga. Igal juhul on hea mõte hoida sooje suhteid potentsiaalsete kandidaatidega, et uuel aastal oleks kergem värvata.

Tarkvara ja teenuste info

Mul on hea meel tutvustada Sulle Recrur’i poolt pakutavaid võimalusi teie organisatsiooni värbamise lihtsustamiseks ja järgmisele tasemele viimiseks.

Palun võta minuga ühendust, arutame ja leiame just teile parima lahenduse.

Soovid proovida?

Loo tasuta konto ja proovi ise. Ei võta rohkem kui mõni minut.

Kasutajatugi

image/svg+xmlGDPR

Kogu info Recruris on talletatud vastavalt GDPR andmekaitse seadustele ning sind teavitatakse aegsasti andmete aegumisest.